Ga naar de inhoud

Lisanne – RUD Utrecht

Met een achtergrond in Biologie en Gezondheidswetenschappen heb ik altijd een passie gehad voor zowel gezondheid als milieu. Als adviseur bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht kreeg ik de kans om deze passies samen te brengen. Binnen deze functie houd ik mij bezig met de Omgevingswet en gezondheid. Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden, waarin 26 bestaande wetten en tientallen regelingen zijn samengevoegd tot één wet. Vanwege de omvang wordt het ook wel de grootste wetswijziging sinds 1848 genoemd. Een van de doelen van de Omgevingswet is het bevorderen van een gezonde fysieke leefomgeving. Gezondheid is daarmee een nieuw en belangrijk onderdeel van deze wet, wat ik zie als een grote stap binnen de milieuwetgeving. Echter is dit doel nog niet volledig geïntegreerd in het vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) proces van RUD Utrecht. Nu is het aan mij om het VTH-proces te verkennen en verbeteren. Daarvoor inventariseer ik de bestaande werkwijze en ontwikkel ik een implementatieplan dat gezondheid integreert in het VTH-proces.

De afgelopen twee maanden stonden in het teken van onderzoek en gesprekken met collega’s om een goed beeld te krijgen van de huidige VTH-werkwijze. Deze fase heeft me veel geleerd over de bestaande processen en de uitdagingen die we binnen RUD Utrecht moeten aanpakken. Hierbij ontdekte ik dat gezondheid op sommige vlakken al goed geïntegreerd is in het VTH-proces, maar dat er op andere vlakken zeker nog winst te behalen valt. De volgende stap is het ontwerpen van een geïntegreerde werkwijze waarin gezondheid centraal staat en het opstellen van een implementatieplan met concrete stappen en verantwoordelijkheden.

Wat deze opdracht extra waardevol maakt, is de samenwerking en gesprekken met verschillende experts. Het is verfrissend om met meerdere disciplines samen te werken en te leren van hun perspectieven. Hoewel ik pas twee maanden bezig ben, heb ik al veel waardevolle inzichten opgedaan. Ik kijk ernaar uit om de volgende fases van mijn opdracht bij RUD Utrecht te voltooien en mijn bijdrage te leveren aan het bevorderen van een gezonde fysieke leefomgeving.

Uitgelezen?

Lees onze andere berichten

Terug naar het overzicht

09 jul 2024

Tijn – DCMR – Schiedam

Lees verder

11 jun 2024

Ztorm bundelt krachten met de Federatie voor Gezondheid voor een gezonde samenleving

Lees verder

10 mei 2024

Janneke – Triathlon Bond

Lees verder