Ga naar de inhoud

Thom -Youz, Parnassia Groep

Sinds 5 maanden ben ik werkzaam bij Youz Purmerend, een zorgbedrijf dat zich richt op jeugdhulpverlening tot 23 jaar binnen de specialistische GGZ. Binnen Youz wordt, als onderdeel van de Parnassia Groep, gestimuleerd om mee te denken over zorginnovatie en onze maatschappelijke rol. Specifiek in mijn functie als manager van een groep zorgprofessionals krijg ik de vrijheid om mee te denken, en te bepalen, hoe we onze zorg het beste kunnen organiseren en wat er nodig is om onze doelgroep zo goed mogelijk te helpen.

Een mooi voorbeeld binnen onze regio Noord Holland, is de ontwikkeling van het scholenproject in Kennemerland. Hierbij wordt samen met lokale jongerenorganisaties opgetrokken om mentale gezondheid op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken op het voortgezet onderwijs. Jongeren leren dat mentale problemen normaal zijn en leren in een veilige omgeving te praten over de uitdagingen die komen kijken bij volwassen worden. Door het taboe hierop te doorbreken helpen we jongeren om zo nodig eerder om hulp te vragen, en hiermee zwaardere problematiek op latere leeftijd voor te zijn. Dankzij vroegtijdige signalering en vroege interventie kunnen de wachtlijsten voor specialistische hulp teruggedrongen worden. De hulp zal effectiever worden ingericht binnen de sociale omgeving, waardoor op lange termijn de druk op de specialistische GGZ verminderd zal worden en zorgtrajecten verkort. Voor mij is dit een mooi voorbeeld dat laat zien hoe je ook vanuit mijn positie als manager bij kan dragen aan vernieuwing in de zorg zodat deze klaar is voor de toekomst. Het werkt inspirerend en motiverend om in een omgeving te werken met een duidelijke visie op de jeugdzorg en hier samen met de hulpverleners mee aan de slag te gaan.

Kun je nog iets meer vertellen over Youz?

Youz is een van de zorgbedrijven onder de paraplu van de Parnassia Groep, een grote landelijke GGZ organisatie. Youz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstigere psychische of verslavingsproblemen hebben. Ook behandelen we hun gezin. We behandelen zo intensief als nodig en zo kort als mogelijk. Op de locatie Purmerend werken we met een Poli en een FACT team dat ambulante zorg verleent. Youz werkt samen met de jongere, zijn of haar gezin en ieder ander die iets in het herstel kan betekenen. Mijn rol hierbij is die van manager bedrijfsvoering. Dit betekent dat ik de hulpverleners probeer zo veel mogelijk te faciliteren in hun werkzaamheden. Hierbij ben ik o.a. verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, de werkprocessen, de huisvesting en de bedrijfsmatige prestaties. Een heel divers palet dus, dat maakt het ook zo leuk.

Welke van de drie pijlers van Ztorm was het meest van toepassing op jouw opdracht?

“Het is redelijk voor de hand liggend, maar de pijler leiderschap is bij mijn opdracht het meest van toepassing. Ik stuur een team van 35 medewerkers aan en er wordt naar mij gekeken als er om bepaalde richting of beslissing gevraagd wordt. Ik vind het belangrijk dat ik de medewerkers goed leer kennen. Mijn visie op leiderschap is dat je je medewerkers zelf verantwoordelijkheid moet geven, ik houd niet van een top-down cultuur. Ik wil het liefst het team zelf eigenaar laten zijn van het gehele werkproces, ik zal daarbij mijn best doen om dit zo goed mogelijk te faciliteren en er te zijn waar nodig. Mijn opdracht raakt ook een belangrijk innovatievraagstuk over de samenwerking bij Youz, het gaat daarbij voornamelijk om het verbeteren van de teamdynamiek. Ik hoop dan ook tijdens mijn opdracht bij te kunnen dragen aan het verbeteren van deze dynamiek. In mijn ogen helpt het creëren van een veilige omgeving daarbij, maar ik laat het team daar zelf eigenaar van zijn. Ik merk namelijk dat ze vanuit het management richting nodig hebben en het prettig vinden als er richtlijnen worden uitgezet, ik probeer dat toch echt terug te geven aan het team.’’

“Ondanks dat ik direct een uitdagende functie heb gekregen, wat ik wel wat spannend vond, ben ik met veel vertrouwen ontvangen. Het voelt soms wat gek om als jong talent direct leiding te geven aan professionals. Ondanks dat laten de medewerkers zien dat ze erg blij zijn dat ik er ben. Ik hoop te bereiken dat we als team groeien, met een aanwezigheid van een gezonde dynamiek waar ieder individu zich op zijn of haar gemak voelt. Personeelstekorten is een actueel probleem binnen Youz, ik hoop door in te zetten op het geven van de juiste waardering dat de professionals bij Youz werkgeluk ervaren en de organisatie niet snel te verlaten.”

Hoe kijk jij naar Ztorm?

“Sinds 1 september ben ik werkzaam bij Ztorm en ik kan nu al zeggen dat het superfijn is om de extra rugsteun van Ztorm te hebben bij deze pittige opdracht. Voor mijn gevoel compenseert Ztorm mij, bij het gebrek aan ervaring. Ztorm geeft mij extra handvaten, waardoor ik zekerder word en weet dat ik beter beslagen uit het ijs ga komen. Ztorm is erg gepersonaliseerd, ze kijken echt naar wat jij als trainee wilt en wat jij nodig hebt. Als je bij Ztorm bent, merk je een erg toegankelijke en gezellige sfeer, dat vind ik als persoon heel prettig. Ik voelde me er meteen op mijn gemak en dit helpt mij enorm in het gehele leerproces.”

FOTO: Thom met medeztormers aan de slag in een training projectmatig werken en agil

Uitgelezen?

Lees onze andere berichten

Terug naar het overzicht

11 jun 2024

Ztorm bundelt krachten met de Federatie voor Gezondheid voor een gezonde samenleving

Lees verder

10 mei 2024

Janneke – Triathlon Bond

Lees verder

30 apr 2024

Ghislaine – UWV Amsterdam

Lees verder